amikor menni kell...

2011. augusztus 10., szerda

Szlovén és Horvát Nemzeti - Krusevo Open 2011 - task 2.

Az első napi tapasztalatok ismeretében, már mindenki fogadkozott, hogy ma jól fog mindent csinálni. Időben elstartolni, pilonhoz helyezkedni, gyorsan repülni és persze célba érni.


Aztán persze az élet mindig átírja a forgatókönyvet:


Egy gyönyörű 65 km-es FAI háromszöget találtak ki mára, amire azt mondták, hogy egy tipikus helyi feladat amit nagyon sokszor repülnek itt a pilóták és pont erre az időjárásra szabták.
Az első pont kint a laposon, a msáodik szemben a másik gerinc előtt Prilep mellett és utána vissza starthely elé a cél. Többféle útvonalban lehetett gondolkodni, az alternatívákat megint ismertették a briefingen, ami ismét nagyon jól szervezett volt. Felhívták a figyelmet a felhőrepülés és a szembe tekerés miatt járó büntetések veszélyeire, mert az első nap mindkettőből volt elég.


Most kicsit több mint 50 percet adtam magamnak, hogy fel tudjam venni a legjobb pozíciót a pilon előtt, de persze megint nem sikerült és mikor pilon nyitás volt, még vagy 1 km-re voltam a cilindertől és alacsonyabban mint az eleje. Milán nagyon ügyesen kapta el az indulást és sikerült neki az élbolyban menni.


Közben egy elég szerncsétlen eset borzolta a kedélyeket, Monostori Ati egy front-stall-ból - amit alacsonyan a fák felett kapott - ráesett a fákra és onnan a földig mert mindkét oldalon elszakadtak a zsinórjai. Azonnal beszólt a magyar frekin, hogy minden rendben, de azért még aggódtam, mert a sokktól az ember néha félrebeszél. Mikor pár perc múlva még mindig tisztán és értelmesen beszélt, már megnyugodva folytattam utam. Ő egyedül leszedte a Mantrát a fáról és legyalogolt a faluba. Viszont a mai napja kuka, de ez legyen legnagyobb baj, fő, hogy megúszta.


A feladat utolsó szára volt mai nap kihívása, ugyanis a második pontról a célig több mint 20 km volt és végig síkság. Tudtam, hogy a laposon nekem lesz esélyem, ezért a forduló után eltértem a kurzustól és rámentem arra a hegyre ahol előző nap kitekertük az utolsó termiket. Akikkel jöttem a második pontig 2000 méterről elindultak a cél felé direktbe.
Egyedül maradtam. Nivó alatt értem a sziklás hegy oldalába, de nem emelt. Na, gondoltam itt gyorsan baj is lehet ha nem tröténik valami. Bevillant, hogy át kellene csúszni a másik oldalra ahol tegnap is jött a bikaság. Kicsit fel tudtam lejtőzni és olyan 15 perc egerészés, turbulens jövés-menés után a hegy nívója fölé kerültem. Onnan átsiklottam és ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva jött az 5-ös és 3200-ig tekertem.
Még 21 km a célig. Vajon beadja? Nincs választásom, el kell indulnom.  Milán beszolt a rádióba, hogy beért a célba elég jó helyen, de most nincs időm ezen merengeni mert az én harcom még tart. Jobbra a kurzustól egy ernyő nagyon alacsonyan teker valamit, a magasságom meg csökken. Azonnal döntök, kerülök és rámegyek a festékre. Jó döntés, gyenge kis termik, de megvan. Rátekerek pár kört, nyerek még pár száz métert és siklom a cél felé.
Látom, hogy még 10 km a cél, de kb 8-ra van egy kis gerinc ami ami a nagy hegy előtt húzódik párhuzamosan. Mondom magamnak, hogy csak nem kell ezt átrepülni?! Milám a célból bemondta, hogy "de igen". Azonnal beszartam, hogy lehet bemerülök alá és nem tudom átütni akkor hiába volt ez a mai heroikus küzdelem. Alaptalan volt ez a pillanatnyi rémalom, mert magasan a gerinc felett értem be.
Milán már ott várt, úgy fél órát vert rám. Képes Peti is megérkezett utánam fél órával és ezzel a mai feladat több magyar résztvevőt nem ajándékozott meg a célbaérés semmi máshoz nem hasonlítható érzésével.


Laci 10 km-rel, Máté 12-vel, Budai Peti 18-cal, Greg 20-szal, Gyuszi majd 30-cal a cél előtt adta fel a küzdelmet.


Külön nagy gratula Milánnak, aki 13. helyen zárta napot. Egy ilyen feladat ebben a mezőnyben, 2-3-as ernyővel brilliáns teljesítmény.


Nekem megint sikerült 1 óra 13 percet összeszednem az elsőtől, amivel a 28 helyet érdemeltem ki. Helyezés jó, idő elégtelen. Hogy tudnék ezen javítani...?


Az összetett eredményben kuszálódnak a dolgok magyar részről, mert Laci tegnapi fantasztikus napja után ma rontott, viszont Milán mai teljesítménye sokat jelenthet a végső elszámolásnál.


task 2. eredmények:


http://krusevo.tici.hr/rezultati/task_result_2.html


Milán és Évi a piacon alkudozik (fotó by bpeti)

1 megjegyzés:

  1. Béci, vajon mennyire uralod te azt a szárnyat? Értem én, hogy kezelni tudod, de nyomod taposod neki? Oda kell érni az élbolyhoz és tiporni, hogy ne szakadj le. Ha lehetséges volt egy M4-gyel, akkor a tiéddel is mennie kell. Kockáztass, de le ne pörögj azért! Béci über alles!

    VálaszTörlés